Studenten ontwerpen kunstwerk op wielen tegen fietsendiefstal

Niet door sloten, maar door de “looks” proberen Martijn Westra & Wytse Dijkstra fietsendieven op andere gedachten te brengen. De twee studenten uit Leeuwarden zijn het zat dat hun fiets constant gestolen wordt. Daarom komen ze in actie. Ze zijn een ontwerp voor een fiets aan het maken die zo ontzettend opvalt, dat fietsendieven liever een andere fiets meenemen. “Het is een kunstproject waarin we niet een fiets maken, maar een kunstwerk op wielen.”

Het doel van dit project is dat er een creatieve oplossing geboden wordt voor het vraagstuk van fietsendiefstal. “De meeste projecten die op dit moment gaande zijn met betrekking tot fietsendiefstal richten zich op het beveiligen van je fiets. Er worden bijvoorbeeld sloten ontwikkeld. Of gps systemen om je fiets te kunnen traceren. Wij benaderen het probleem vanuit een ander perspectief.”

Het duo gelooft erin dat een fiets niet gestolen wordt als deze genoeg opvalt. Het doel van de “Radslag Supra” is dat deze door de hele stad herkend wordt. “We willen de stad kleurrijker maken met onze fiets. Leeuwarden is onze stad en daarom willen we iets voor Leeuwarden betekenen.” Donderdag 5 november zet het duo de fiets midden in de stad neer om de inwoners voor het eerst kennis te laten maken met het kunstwerk op wielen. Mocht de eerste ontmoeting met Leeuwarden een succes zijn, ontwerpen de heren nog 9 fietsen die ze cadeau geven aan de stad. “Hoe mooi zou het zijn als je overal in de stad rijdende kunstwerken tegenkomt!”