Marije blogt: Cultuur snuiven in Canada

De zomervakantie is voor de meeste mensen in ons land alweer bijna voorbij. Veel mensen zijn naar het buitenland geweest en hebben van een andere cultuur genoten. Ik wil graag nog een andere cultuur met jullie delen, namelijk de cultuur van Canada.

In het jaar 2015/2016 heb ik een prachtig high school jaar mee mogen maken in Nova Scotia, Canada. Het was een heel avontuur en ik heb heel wat cultuurverschillen meegemaakt. Mijn verwachtingen waren dat er vele  uitspraken zouden zijn zoals ‘eh’ of ‘sorry’, maar in de tien maanden dat ik in Canada ben geweest heb ik maar één canadees ‘eh’ horen zeggen. Ik heb dingen meegemaakt waarmee ik in de eerste instantie Canada niet mee zou koppelen. Hieronder weergegeven zijn een paar typische voorbeelden van de cultuur in Oost Nova Scotia.

1. De drives

In Canada zijn de afstanden tussen bepaalde plaatsen groot. Het is voor een Canadees heel norrmaal om drie uren te rijden naar een supermarkt. In Nederland zouden we dit absoluut niet doen. Fietsen gebeurt in Canada zelden, vanwege te grote afstanden. Alle afstanden worden afgelegd in een auto of een truck. Wanneer je met vrienden af wilt spreken, betekent dat dat je vaak uren rond rijdt, ergens gaat eten en met z’n allen naast elkaar parkeert. Je krijgt een soort van fast and furious feeling, want soms moet je gewoon even een wedstrijdje tegen elkaar doen. En, oja, in Nova Scotia mag je trouwens op je zestiende al autorijden.

2. Hunting

In de maand oktober popelen de meeste Canadezen om het jachtseizoen te openen in november. Jagen is een grote traditie in Nova Scotia. Er wordt gejaagd voor het vlees en het is ook een grote hobby. Herten zijn het meest geliefd, maar er wordt ook veel gejaagd op eenden, hazen, beren, elanden. Eekhoorns worden enkel ook doodgeschoten, dit is vaak voor de lol. Als ik het met Nederlanders heb over het jagen in Canada, vinden zij dit vaak erg zielig. Ik vind van niet. Het is toch veel beter om een dier dood te schieten die een mooi leven achter de rug heeft, dan een plof kip uit de supermarkt?

3. Camouflage clothing

Camouflage kleding verdient een apart kopje. Het heeft te maken met jagen, maar het is fashiontrend geworden door de jaren heen. Camouflage kleren in Canada zijn er natuurlijk voor gemaakt om niet op te vallen tijdens het jagen, maar omdat iedereen zo verliefd op het printje is, is het een heuse mode trend geworden die nooit zal verdwijnen. Je kunt het vinden op elk voorwerp waar je maar aan kunt denken, inclusief trucks.  
4. Tim Hortons

Tim Hortons zou je met de Starbucks kunnen vergelijken. Het is populair inCanada. Na het werk, in de pauze of in de avond even een koffie/ Iced Cap halen bij de Tim Hortons is de normaalste zaak van de wereld. Als je ooit naar Canada gaat, moet je naar de Tim Hortons!