Duizenden studenten op kamers raken hun eigen adres kwijt

Heb jij een huisnummer met toevoeging zoals 84-F of 140-H? Die toevoeging verdwijnt straks, dit betekent dat jij met al je huisgenoten op hetzelfde adres woont. In 2013 is namelijk besloten dat ‘onzelfstandige’ kamers in studentenflats en omgebouwde kantoorpanden niet langer een eigen adres mogen hebben.

De landelijke studenten vakbond pleitte voor een landelijk register van ‘onzelfstandige eenheden’, hier zouden instanties als de belastingdienst e.d. gebruik van kunnen maken. Dit zou problemen kunnen voorkomen bij het bepalen of iemand in- of uitwonend is en het berekenen van toeslagen. Helaas is dit voorstel afgewezen door minister Blok van wonen.

Kences-directeur Ardin Mourik waarschuwt dat er inmiddels veel tijd is verloren. Huisvester zullen nu alsnog voor het einde van dit jaar alle huurders een eigen adres moeten geven, dit gaat de huisvesters dan ook veel tijd en geld kosten. Ook gemeenten moeten snel een eigen registratie opzetten.

Jaarinkomsten
In de tussentijd kunnen studenten tegen moeilijkheden aanlopen bij het aanvragen van zorg-, huur-, en andere toeslagen. Mourik: “De Belastingdienst zegt dat het allemaal goedkomt, maar we krijgen nu wel signalen dat bewoners moeten opgeven wat de jaarinkomsten van hun medebewoners zijn.”

Op dit moment is alles zijn er nog veel onzekerheden. Zodra we meer weten komt het op de site te staan.

 

bron: LC (www.lc.nl)