Een kijkje in de stad

Leeuwarden barst van de straatkunst, mooie stadsparken en pareltjes van cafés, winkels en achterafsteegjes. Stadsenthousiasteling Henk Leutscher kent het mooie van Leeuwarden op z’n duimpje, en deelt dit maar wat graag met.. iedereen eigenlijk! Op zowel zijn website als tijdens zijn rondleidingen laat hij de prachtigste plekjes van de stad zien. Zijn Free Tours zijn het hele jaar door te volgen – elke zaterdag om 12:00 vanaf het Oldehoofsterkerkhof – en zijn Engelstalig. De stadswandelingen van Henk zijn een fantastische introductie tot Leeuwarden, met aandacht voor haar geschiedenis, leuke winkels en graffiti. Daarnaast zijn er ook regelmatig Street Art Tours, Biertours en Nassau Tours. Stuk voor stuk aanraders! Voor meer informatie kijk je op A GUIDE TO LEEUWARDEN.

De Blokhuispoort
De Blokhuispoort is in 1499 gebouwd als een fort om de Leeuwarders te onderdrukken. In 1580 werd het een gevangenis en na de sluiting in 2007 het culturele hart van Leeuwarden. Het is de thuisbasis van Culturele Hoofdstad, leuke winkeltjes (in cellen), Café de Bak en Podium Asteriks!

De Oldehove
De Oldehove is één van de meest kenmerkende gebouwen van de stad. Deze Leeuwarder ‘toren van Pisa’ werd gebouwd in 1529, met als doel een top te bereiken van 120 meter. Aan dit ambitieuze bouwplan kwam een einde toen de toren al na 10 meter scheef ging staan en men na 40 meter maar besloot om te stoppen met bouwen. De Oldehove is gelegen aan het Oldehoofsterkerkhof. Op dit plein worden allerlei evenementen en festivals georganiseerd, waaronder het Leip! Festival als opening van het studiejaar. Aan dit plein bevindt zich tevens het stadskantoor waar je je burgerzaken regelt.

Het Wilhelminaplein (Zaailand)
Hier worden veel activiteiten gehouden! Het plein heeft een grote metamorfose ondergaan, maar bruist nu weer volop met winkels, terrassen en festiviteiten. Aan het Wilhelminaplein is ook het Fries Museum gehuisvest, het grootste provinciale museum van Nederland. In een prachtig nieuw gebouw waar ook Slieker Film, het filmtheater van Leeuwarden, gevestigd zit. Zeker een bezoek waard! Gouverneursplein/Hofplein Op dit plein werd in 1906 ‘Us Heit’ (onze vader) geplaatst, een standbeeld van Willem Lodewijk van Nassau Dietz. Hij was de eerste Friese stadhouder. Deze stadhouder woonde in het Stadhouderlijk Hof, waar nu een hotel is gevestigd. Verder vind je op het Gouverneursplein verschillende kroegen en eetgelegenheden met terrasjes.

Doelesteeg
De Doelesteeg is één van de meest favoriete plekken van studenten in Leeuwarden, vanwege de kroegen. Op donderdagavond luiden ze hier alvast het weekend in, maar je kunt er ook gerust terecht op de andere dagen van de week. In de Doelesteeg is het namelijk altijd feest!

De Prinsentuin
Wil je de drukte van de stad even ontvluchten, dan kan je relaxed zitten en genieten in een stadspark. De Prinsentuin is een park aan de noordkant van de binnenstad. In 1648 werd het park aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau. Je kunt er heerlijk chillen! Het park ligt direct aan het water en in de zomer zijn er dan ook veel bootjes te vinden. In het park zijn regelmatig muziekevenementen. Zo heb je in de zomer De Prinsentuinconcerten en is tijdens Bevrijdingsdag de Prinsentuin één van de centrale plekken in de stad waar optredens zijn. In het park zit ook een restaurant; de Koperen Tuin.

Het Wilhelminaplein (Zaailand)
Gouverneursplein
Herenwaltje
Doelesteeg
De Waag
De Prinsentuin